Artikels en nieuws...

Magic

Magic

24-12-2018

Vele jaren geleden was er een heel bijzonder programma op de televisie. Het was de Engelde serie Catweazle, een tv-jeugdserie die twee seizoenen lang in Engeland en vele andere landen werd uitgezonden. De serie gaat over een griezelig ogende tovenaar uit de 11e eeuw die op de vlucht was voor de Normandiërs. Door een mislukte toverspreuk werd hij wakker in de tweede helft van de 20e eeuw en heeft hij 900 jaar door de tijd gereisd. Hij probeert te vliegen, maar dat pakte niet helemaal goed uit. Een prachtige en komische serie uit de 70er jaren.

Vroeger en nu.
Hoe kwam ik op deze gedachten? Je zit wel eens te denken hoe het vroeger was en wat er allemaal veranderd is in de duivensport. Zo zie ik ook de ontwikkelingen van de duivenvoeders. Had men vroeger alleen eenvoudige mengelingen, tegenwoordig is dat echt wel anders. Maar is het er dan veel beter op geworden? Voeding voor de opfok van jonge duiven moet natuurlijk wel in balans zijn. Bij de eenvoudige kweekmengelingen is dat echter lang niet altijd het geval. We zien we zelfs tekorten bij het belangrijkste aminozuur ”methionine” tot wel 30%!!  Oei… dat kan toch niet de bedoeling zijn. We moeten dan dus veel goede bijproducten met methionine geven om dat tekort te compenseren. Kunnen we dat zelf inschatten? Daar komt nog bij dat het eiwit getransporteerd moet worden naar de cellen die het dan kunnen opnemen. Het transportmiddel daarvoor zijn: vetten. Ook dat zien we niet altijd in kweekmengelingen. Een goed kweekvoer moet dus ook een redelijk hoog vetgehalte hebben. Welke vetten? Voor een optimale groei van de jonge duifjes is het belangrijk dat er voldoende Omega 3 vetzuren in zitten.
 
Eiwit.
Aminozuren zijn de bouwstoffen voor een volledig eiwit. Net als de kaarten voor het klaverjassen. Ontbreekt de klaver aas in het spel? Dan kun je er niet mee klaverjassen. Zo’n pakje kaarten kun je weggooien. Zo werk dat ook met de aminozuren. Kijken we naar de aminozuren van graan mengelingen, dan is dat bijna niet te doen. Het is steeds hetzelfde verhaal: tekort aan het belangrijkste aminozuur methionine en vaak ook lysine. Alleen door toevoeging van bijproducten, of een hoogwaardige eiwitkorrel komen we aan die gehaltes. Maar.... vaak zien we dan weer veel peulvruchten, waarvan we weten, dat het eiwit slechts beperkt opneembaar is.  Dus... afwachten geblazen wat er van wordt opgenomen.
 
Kweekvoer van deze tijd.
Mijn voedingsleraar zette mij zo’n 15 jaar geleden al op een heel andere weg. Hij studeerde veel over de voedingswaardes in granen en zaden en testte ook zelf veel uit. Vanuit die testen kwam hij tot de conclusie, dat eiwitten uit vetrijke zaden veel efficiënter werkten voor onze duiven. Hij leerde mij voeding samen te stellen die gebaseerd is op en veel hogere voerbenutting ( beter opneembaar). De mengelingen hebben dus weinig mais (omdat duiven dat dan veel minder nodig hebben), weinig peulvruchten en veel vetrijke zaden. Daardoor wordt er niets meer weggegooid. Alles wordt opgegeten en er is veel minder stront in de hokken. Er is sprake van een veel betere balans. Daardoor doe je ook duidelijk langer met een zak voer. Als we een volledig voer willen qua eiwitten dan zullen alle essentiële aminozuren er in moeten zitten. Een reis door de tijd? In ieder geval is er sprake van enorme ontwikkelingen in de sport. De duiven komen zo veel beter tot hun recht, de jongen groeien beter en sneller. Ontwikkelen zich meer als sportduiven. En als de jongen goed opkomen, is ook de liefhebber een gelukkig mens.    
 
 
Magic.
Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Je wilt altijd weer beter. Ik ben daarom de essentiële aminozuren gaan bestuderen. In het bijzonder de belangrijkste twee:  methionine en lysine. Ik ben met de nieuwste gegevens van de Universiteit van Hohenheim en Degussa (Duitsland) aan de slag gegaan. De basis was opnieuw een kweekvoer met weinig peulvruchten te ontwikkelen en veel eiwit uit vetrijke zaden, om zo een beter opneembaar eiwit te realiseren. Zonder concessies, want die moet je al te vaak doen. Ik wilde nu alleen kijken naar de mogelijkheden en de beste componenten samenbrengen. We zien in alle mengelingen die alleen uit granen bestaan een tekort in methionine. Volgens de Universiteit van Hohenheim moet er 0,3% methionine in kweekvoer zitten en 0,6% lysine. Dus in een verhouding van 1 : 2.
 
Nieuw zaadje voor de duiven.
Om dat te bereiken viel mijn oog op perillazaad. Het zaadje is nauwelijks te onderscheiden van hennep (alleen kleiner) en heeft bijzondere eigenschappen, Ze werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle. Het verlaagt het risico op kanker, verbetert het helder denken etc. etc. Perillazaad heeft zeer veel methionine en rond de 46% vetzuren, waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs duidelijk beter dan lijnzaad..... poeh, dat wil wat zeggen!!  Een super gezond zaadje dus, wat we tot nu toe alleen kennen als speciaal vogelvoer. We kunnen dit zaadje dus toevoegen aan de andere belangrijke omega 3 brengers zoals koolzaad, raapzaad, hennep, walnoten en lijnzaad.
 
Geen bijproducten meer nodig.
Het is mogelijk geworden om een kweekvoer te maken waarbij je helemaal geen bijproducten meer geeft. Alleen nog grit en een potje mineralen. Geen oliën meer nodig, geen biergist, bakkersgist, dierlijke eiwitten of noem het allemaal maar op. Niets!! Dat betekent kosten en veel werk besparen. Er zijn altijd liefhebbers die het toevoegen aan het voer niet leuk vinden en die het graag gemakkelijker willen hebben.
 
De keuze is aan u.
U kunt kiezen voor de jaren 70 mengelingen die nog steeds volop op de markt zijn. Daar heeft u wel meer bijproducten bij nodig om tot een goed resultaat te komen. U kunt kiezen voor een goede, uitgebalanceerde kweekmengeling met veel meer componenten en meer vetten. U heeft dan minder bijproducten nodig voor een goed resultaat. U kunt kiezen voor een goede kweekmengeling met geëxtrudeerde korrels in het voer. Geëxtrudeerde korrels zijn anders dan geperste korrels. Ze worden geproduceerd in een machine die onder hoge druk van wel 140 graden de voedingsstoffen door een heel klein gaatje persen. Door die hoge druk “explodeert” dat voer als het ware (denk maar aan popcorn). Het vermengt zich met lucht en is veel lichter van gewicht dan geperst voer. In de korrels zitten vitamines, eiwit ( met meer methionine) en mineralen, waardoor het voer ook volledig wordt.
 
U kunt ook gaan voor kweekvoer dat is samengesteld naar de nieuwste wetenschappelijke kennis.  Daaraan hoef je niets meer toe te voegen omdat alles er in de juiste verhouding in zit. Alleen nog grit en mineralen. Zeker, dat heeft allemaal zijn prijs.  Maar realiseer u wel: Het gaat om een topkweek. Dan alleen kun je top jongen verwachten. En top jongen kunnen weer betere prestaties neerzetten. Aan u de keuze. En bedenk wel: wat er niet in zit, kan er niet uit komen. Veel succes er mee.  
 
Willem Mulder. Tel: 06-48717475, Email: matador@xs4all.nl
 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!