Artikels en nieuws...

Hoe voeren als duiven niet vliegen?

Hoe voeren als duiven niet vliegen?

10-4-2020

Dat is de vraag die ik dagelijks krijg van veel liefhebbers. Het is al een heel raar begin van het seizoen. Vergelijkbaar met de periode met vogelgriep. Het grote verschil is echter, dat we nu nog helemaal niet weten of de duiven wel aan het vliegen komen. De vraag is ook: hoe houden we de duiven tot aan het vliegen? We moeten binnen blijven en dus is het ongewenst om met duiven in de weer te zijn voor opleren en trainen.  Wanneer eindigt dit? Wanneer mogen we weer opleren? Wanneer zal de eerste vlucht zijn dit jaar? Vooruitkijken of omkijken hoe het vorig jaar ging. En maar klagen op social media. Wat heeft het voor zin? Ik heb een lijfspreuk die zegt: “kan je aan een situatie iets veranderen? Doe dat dan ook. Kan je aan een situatie niets veranderen? Maak je er dan ook niet druk over. Het heeft immers geen enkele zin”. We vervuilen de zee, we verpesten de lucht. We kappen de oerwouden. We denken alleen maar aan vooruitgang, aan geld verdienen en maken onze aarde kapot. Moeder natuur dacht misschien wel: daar zal ik eens een stokje voor steken om mensen weer bewust te maken.


Geniet van elke dag en van de duiven.
De jongen groeien uit en er zitten prachtige exemplaren tussen. Wat een klasse hebben we op het hok. Kijk eens hoe de oude duiven trainen. Ze glimmen als spiegels. Niks medicijnen. Het loopt als een trein. Wat een voorrecht om nu duivenmelker te zijn. Nu een hobby te hebben en te mogen zorgen voor de dieren om je heen. En hoewel sommigen steen en been klagen over wanneer en of de vluchten op vitesse, halve fond of fond doorgang kunnen vinden, zou het ons ook de ogen kunnen openen dat we daarin behoorlijk zijn doorgeslagen. We worden weer teruggeworpen op de basis van onze sport. Velen hebben niet zo’n mooie hobby als wij. Die zitten thuis en proberen zich te vermaken met lezen en puzzelen. Wees blij dat je duiven hebt en daar voor kunt zorgen.
Tel je zegelingen en geniet van “het moment”. Van nu: vandaag!


Hoe moet ik de duiven houden?
De vraag die veel wordt gesteld is: hoe houd ik op dit moment de duiven aan de praat? Je wilt voorkomen dat de duivinnen onderling gaan paren en dat de motivatie op de doffers vermindert of verdwijnt. Voor zover ik het kan overzien zijn er wel enkele methodes. In de eerste plaats is het pas begin april en is het niet te verwachten dat we in mei of begin juni al aan het vliegen zijn. Een mooie tijd om nog een keer de vliegers te koppelen.
Na het koppelen ben je al meer dan een week verder voordat de duiven op eieren zitten. Dan 19 dagen broeden.  Ik zou dan ervoor kiezen 1 jong op elk nest aan te houden. Dit, omdat twee jongen grootbrengen wel veel kracht kost. Doffer en duivin blijven op deze manier bakvast en zorgen samen voor het jong. Zodra de jongen ongeveer 17 dagen oud zijn, beging het nestjagen. Dan is het tijd om de duivin erbij weg te doen en de doffer het jong alleen groot te laten brengen. Moet geen probleem zijn. Al met al ben je daarmee mooi anderhalve maand onder de pannen. Een mooie afleiding en wellicht zitten er weer goed bruikbare jongen tussen die aan het einde van het seizoen hopelijk nog mee kunnen doen. Laat je de duivinnen er echter bij tijdens het nestjagen, verliezen de duiven weer pennen en daar moeten we nu zeker zuinig op zijn. Geen goed idee dus.
 
Variatie.
Als de doffers die laatste dagen het jong groot brengt, kun je die natuurlijk ook laten trainen. Op dat moment kun je de duivinnen er weer bij laten om het jong te verzorgen. Hoe vaak? Dat ligt er aan hoe en waar je de duivinnen houdt. Zitten ze naast de doffers dan kun je de schuifdeur of schuif openen  en de duivinnen kunnen voor hun jong zorgen, totdat de doffers uitgevlogen zijn. Zitten de duivinnen in een ander hok, dan moet je die in de mand zetten en dat is allemaal veel werk en niet erg handig.
 
Op weduwschap.
Als we niet de ruimte hebben voor nog meer jongen, kunnen we ook kiezen om de duiven op weduwschap te zetten. Er zijn dan wel geen vluchten en we kunnen ze ook niet wegbrengen. We kunnen de duiven alleen rond het hok laten trainen. Het is een uitdaging om de koppels gemotiveerd te houden, zodat de duivinnen niet onderling gaan paren. Dat is heel slecht voor de motivatie en als er toch nog vluchten kunnen worden georganiseerd, is het beste er wel af.
Het is geen probleem om de partner 1 keer per week te tonen. Na het trainen zit de partner in de broedbak en je kunt ze dan enige tijd bij elkaar houden voor de motivatie.
 
Dubbel weduwschap.
Ook bij dubbel weduwschap kun je 1 x per week een vlucht nabootsen. We laten de doffers vliegen. De duivinnen korven we in. Als de doffers richting het hok vliegen, laten we de duivinnen los. Dat motiveert enorm. Laat ze gewoon hun gang gaan. Laat ze een halve dag zowel buiten als in het hok. Daar komen heus geen eieren van. En mocht dat toch het geval zijn, nemen we die direct weg.
Ook dit kun je natuurlijk doen als je alleen met de doffers of alleen met de duivinnen vliegt als variatie.
 
Verduisteren?
Een andere mogelijkheid is de duiven verduisteren Nou hoor ik wel, dat het verduisteren van doffers niet echt een succes is. Duivinnen verduisteren gaat eigenlijk altijd prima. Er zijn ook in andere jaren veel liefhebbers die hun duivinnen verduisteren of in ieder geval vrij donker houden. Aan het einde van de week de lampen en verwarming aan. En dan presteren duivinnen prima. Dus ja, als je met duivinnen wilt vliegen, kun je die prima verduisteren. De doffers kunnen dan op weduwschap gehouden worden en 1 keer per week bezoek krijgen van de duivinnen.
Andere mogelijkheden?
Wellicht zijn er meer mogelijkheden waar ik nu niet aan denk. Schroom niet om het door te geven aan Het Spoor. Dan kunnen we daar ook aandacht aan besteden.
 
Hoe moet in de duiven voeren?
Als we er voor kiezen om bij de vliegers een jong groot te laten brengen, dan moet er natuurlijk anders gevoerd worden, dan wanneer ze op weduwschap zitten. De voorbereiding is in het begin zoals je ook de kweek periode voorbereid. Voor het koppelen moet er licht gevoerd worden. Het liefst met een winter of rust mengeling. Je kunt ook een Zuivering, Recup of Start mengeling nemen met een klein beetje vliegvoer er door. Een tot week maal per weer bakkersgist over het voer voor de licht verteerbare eiwitten en een beetje tarwekiemolie.  Daarin zit veel vitamine E en dat is de bevruchting vitamine genoemd. Na de koppeling geleidelijk kweekvoer toedienen. Vergeet niet om dan ook mineralen en grit te geven. Als de duiven op eieren zitten weer de Rust of wintermengeling geven tot de jongen 4 dagen oud zijn.
Als de jongen groter worden, gaan ze ook geleidelijk voer eten. De oude duiven krijgen dan ook het kweekvoer te eten. Dat is nou eigenlijk niet de bedoeling, want we willen de vliegers actief en in conditie houden. Mochten de vluchten toch van start gaan. Hoe kun je dat oplossen?
Tel de jongen en geef ze zoveel kweekvoer, dat de oude duiven daar precies de jongen mee kunnen voeren. Meer niet! Dus geen volle bakken maar precies afgepast voer geven. Dan voer je de oude duiven na met je lichte mengeling. Wat is een lichte mengeling? Dat is bijvoorbeeld je Recup, Zuivering of Start mengeling, aangevuld met een deel vliegvoer. Wat is dan een goede verhouding? Over het algemeen kom je prima uit met 2 tot 3 delen Zuivering achtige mengeling met 1 deel Vliegvoer. Dat is een beetje afhankelijk hoe warm of hoe koud het is.
 
Voeren van weduwe doffers en duivinnen.
Op weduwschap kunnen we de doffers ook deze eenvoudige lichte vliegmengeling geven. Dus 2 tot 3 delen Zuivering en 1 deel Vliegvoer. Overdrijf het niet met voeren. Voer geen lichte mengelingen met een hoog vetgehalte en veel koolhydraten, zoals Vandenabbele, Gerry Plus, Super Winner, Super Diät of Super Start etc. Dan trainen de duiven weliswaar geweldig goed, maar gebruiken de vetten lang niet op. Op een bepaald moment is de “emmer” vol en verdwijnt de vorm. Zoiets werk wel voor een paar weken maar niet als we niet kunnen overzien, hoe lang het nog duurt voordat we aan het vliegen komen.  
De duivinnen kunnen we eigenlijk nog lichter voeren. Dus nog een deel Zuivering of gerst erbij gooien. Als je de duivinnen toont aan de doffer, kun je de avond voordien 50% Energie mengeling  er bij geven. Daar bloeien de duivinnen enorm van op en zijn ze klaar om naar hun doffer te gaan.
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!