Artikels en nieuws...
Schema voor de kweek.
18-1-2021
In deze tijd liggen er bij de meeste liefhebbers al wel eieren of misschien wel al jonge duifjes in het nest. Hopelijk heeft u een goede voorbereiding gehad, voordat er gekoppeld werd. Want alleen met gezonde kwekers in topconditie kun je gezonde vitale jonge duiven verwachten. Heeft u nog niet gekoppeld? Dan is een werkschema wellicht handig.
We starten dan 3 weken voor de koppeling.
- Overschakelen op winter / rust voer om de darmen op te schonen en om te zorgen voor ranke, slanke duiven. Je kunt ook 1 deel Ruivoer nemen met 3 delen Zuivering. Het liefst aangevuld met 10% gepunte haver en wat lijnzaad. In het water kunnen we zo nu en dan een zuiveringsthee toevoegen en levertraan over het voer geven.
- Goede mineralen in potjes en eventueel over het voer. Daarnaast grit met maagkiezel.
Twee weken voor de koppeling.
- Bijlichten: ( 12 tot 14 dagen voor het koppelen) van 6.uur tot het licht wordt en van het moment dat het weer donker wordt tot 21.00 uur.
- Twee keer per week Tarwekiemolie over het voer en afdrogen met biergist of liever nog bakkersgist. Tarwekiemolie bevat veel vitamine E. Deze vitamine bevordert de vruchtbaarheid. Naast de Tarwekiemolie kun je ook een keertje levertraan geven om te zorgen voor voldoende vitamine D³. Deze vitamine is verantwoordelijk, samen met calcium, voor een goede groei van de jongen.
Een week voor de koppeling.
Bij aangenaam winterweer blijven we bij het voeren van een Winter – Rust voer.
Bij koud winterweer: twee delen Winter – Rust voer en 1 deel Kweekvoer.
Verder zoals bij bovenstaande toevoegingen met tarwekiemolie, levertraan en bakkersgist vervolgen.
Tijdens het drijven:
Geleidelijk wat meer kweekvoer geven, want het drijven kost veel kracht. Je kunt wat potjes met mineralen en grit in de broedhokken zetten, zodat de duivinnen de kans krijgen die tot zich te nemen. Je kunt ook grit en mineralen onder in de voerbak strooien en het voer er bovenop geven. Dan krijgen ook alle duiven de kans om dat rot zich te nemen. Van belang is om een mineraalmengsel te geven met een goede calcium/fosfor verhouding. Het calcium moet altijd hoger zijn dan het fosfor gehalte. Let daar op bij de aanschaf want zowel Calcium als Vitamine D³ zijn nodig bij de vorming van de eischaal.
Als de duiven op eieren zitten:
- Terug naar de Winter – Rust mengeling. De duiven zitten in het hok en zijn niet actief. Dus is het verstandig om vezelrijk te voeren met een laag eiwitgehalte.
- Op het hok: goede kwaliteit duivenmineralen en grit en maagkiezel, tot aan het aanpikken van de eieren.
Vanaf de 4e dag op jongen.
- Op dat moment kunt u langzaam overschakelen op een goede kweekmengeling. Een goede kweekmengeling heeft een hoog opneembaar eiwit en een hoog vetpercentage. Ik heb daar al meerdere keren over geschreven in Taubensport International.
- Zorg ervoor dat alle duiven mineralen kunnen opnemen door bv. op verschillen plekken een potje mineralen te plaatsen. U kunt ook bv. 2 tot 3 x per week een mineraalmengsel over het voer geven.
Je kunt het voer dan bijvoorbeeld eerst vochtig maken met citroensap, veenconcentraat, Omega 3 olie, of levertraan. Of het ene, of het andere dus. Niet en, en. Maak hierin uw eigen keuze!!
- Ongeveer 1 x tot 2 x per week kun je een vitamine en eiwit preparaat toevoegen. Je kunt dan met name denken aan een combinatie met veel B vitamines, methionine, lysine en glutamine. Glutamine? Ja, daar kom ik zo op terug. De vitamine A en D³ krijgen we uit levertraan, de B vitamines uit b.v. biergist of bakkersgist, vitamine E uit tarwekiemolie. Dat hebben we het meeste wel afgedekt.
Vanaf het spenen tot aan de vluchten.
- Als de jongen worden afgezet is het verstandig nog zeker enkele weken het kweekvoer aan te houden. Om te voorkomen dat de jonge duiven er te veel van gaan eten, kun je daar een 10% gerst of Zuivering bij doen. Zodra de gerst blijft liggen is dat het teken om te stoppen met voeren. We willen immers geen sierduiven fokken, maar sportduiven.
- Ent de jongen zo snel mogelijk. Dus het liefst zodra ze 4 weken oud zijn en herhaal de prik tegen paramixo dan 3 tot 4 weken later. Dan heb je het beste resultaat en bouw je volgens mij de meeste immuniteit op.
- Het is ook belangrijk om de verzorging met bijproducten zoals grit, mineralen maagkiezel en vitamines zoals we gebruiken tijdens de opfok door te zetten.
- Zodra de jonge duiven enkele weken zijn gespeend, kun je lichter gaan voeren. Mijn voorstel is om geleidelijk het kweekvoer te vervangen voor 50% Vliegvoer met 50% zuivering. Daarmee kunnen ze prima trainen.
- Als de jongen groter worden en gaan uitvliegen adviseer ik om 1 x per 14 dagen het Heilaarde met veenconcentraat te geven aan de duiven. Daarin bevinden zich de oer mineralen. Deze dekken de totale behoefte af en voorkom je het veldvliegen. Tevens zorgen ze voor de afvoer van giftige stoffen uit de darmen. Jonge duiven vreten namelijk van alles en moeten nog leren waar ze beter af kunnen blijven.
Vanaf het spenen voor verduisterde jonge duiven.
- Jonge duiven die verduisterd worden verwisselen hun pennen niet maar wel de kleine veren, zoals de kopveren. We noemen het de kleine rui. Omdat de stoppeltjes pijnlijk zijn, zullen ze niet graag vliegen. Dat is vaak de angst van de liefhebber, want voor de roofvogel zijn ze dan een gemakkelijke prooi. Om de kleine rui snel te laten verlopen is het verstandig om gedurende de eerste 10 weken door te voeren met kweekvoer. Zodra de duiven door de rui zijn, zullen ze beginnen in groepen te vliegen. Dat is het moment om over te schakelen naar 50% Vliegvoer plus 50% Zuivering. De duiven zijn dan ook weer mooi glad en door de rui gekomen.
Kweekvoer
De universiteit van Hohenheim Degussa heeft bijna alle granen en zaden onderzocht op de waardes zoals eiwit ( alle aminozuren) , vetten, koolhydraten etc. Voor de kweek zijn de opbouwstoffen zoals onder andere aminozuren, calcium en vitamine D³ van groot belang.
Al deze waardes heb ik verzameld in een Exel rekenbestand. Zodoende kun je direct zien, of alle essentiële aminozuren en vetzuren er in zitten. In grote lijnen zijn er 10 aminozuren die de duiven zelf niet kunnen aanmaken. De universiteit heeft onderzocht hoeveel van al die verschillende aminozuren er in moeten zitten, om ervoor te zorgen dat de duiven voldoende binnenkrijgen. Het is van belang dat de waardes niet veel te hoog zijn, omdat die dan weer moeten worden uitgescheiden. Het is van belang dat alle aminozuren er natuurlijk wel in zitten. Nou ben ik met dat rekenprogramma regelmatig bezig. Wat mij is opgevallen, dat je bijna geen mengeling kunt maken, of alle essentiële aminozuren zitten er wel in, behalve methionine en vaak ook lysine. Laten dat nou juist de belangrijkste aminozuren zijn voor de kweek…... Met andere woorden: alleen methionine en lysine is nodig om een kweekmengeling voor wat betreft het eiwit compleet te maken.
Glutamine
Glutamine is ook een aminozuur. De duiven kunnen die zelf aanmaken. Dus in het niet essentieel en hoeven we dat ook niet te geven. Het immuunsysteem van de duif moet tijdens een prestatieperiode constant hoogwaardige brandstof krijgen om goed te blijven werken. Glutamine speelt juist daarin een belangrijke rol. Als er b.v. wat ziekte is, of stress of zware fysieke inspanning zoals het voeren van de jongen, kan de concentratie van glutamine afnemen omdat het dan als brandstof wordt gebruikt. In dat geval kan het toevoegen van glutamine een uitstekende oplossing zijn.
Vetten
Stel dat de regeling heeft besloten om een nieuwe weg aan te leggen of om een weg te verbeteren. Dan staan we daar allemaal weer in de file wegens wegwerkzaamheden. Om die weg te bouwen of te repareren zijn bouwmaterialen nodig. Om die bouwmaterialen op de plaats van bestemming te krijgen hebben we vrachtauto’s nodig. Zonder die vrachtauto’s is het niet mogelijk om al die bouwmaterialen, zand grint, asfalt etc. op de plek te krijgen en dan kan er niet gebouwd worden aan de weg. En als er veel gebouwd moet worden, zijn er meer vrachtwagens nodig om materiaal aan te voeren.
Zo gaat dat ook met de vetten in het lichaam van de duif. Vetten hebben onder andere een taak bij het vervoeren van de eiwitten naar de cellen. Zonder vet komt het eiwit niet op de plaats van bestemming en wordt er ook niet gebouwd. Er is zodoende een balans nodig tussen de hoeveelheid aangeleverde bouwmaterialen (aminozuren) en de vetten (de transporteurs). Een mengeling met veel eiwit, heeft ook een relatief hoog vetgehalte nodig. Heb je dus een mengeling met 18% ruw eiwit en slechts 4% vet, dan kun je geen optimaal resultaat verwachten. Geen optimaal resultaat bij de opfok van jongen betekent meestal ook een hoop problemen met de jonge duiven. Het is daarom heel belangrijk te kiezen voor een goede kweekmengeling en niet te kiezen voor de goedkoopste eenvoudige kweekmengelingen. Daar krijg je spijt van. Fok liever wat minder jongen, maar verzorg ze optimaal. Dan heb je er absoluut ook meer plezier van.
Dierlijk eiwit en complete voersoorten
Whey – eiwit is een product van de koe Het is een afvalproduct van de kaasbereiding. Ei – eiwit is een product van eieren. Beide producten bevatten zeer veel methionine en lysine en zijn dus uitstekend om het tekort ervan aan te vullen. Whey eiwit bevat ongeveer 2,5% Methionine en 6,5% Lysine. Ei – eiwit bevat 2,1% Methionine en 4,5% Lysine. Ei – eiwit heeft de juiste onderlinge verhouding ( 1 : 2). De vraag die ik regelmatig krijg is: Zijn er dan geen duivenvoeders die helemaal compleet zijn? Bijna alle kweekmengelingen bevatten tekorten daarin. Daarom moeten we ook bijproducten geven. Er zijn er echter wel een paar die helemaal compleet zijn. Ik heb er zelf eentje ontwikkeld onder de naam “Super Kweek”. Er zijn ook enkele soorten op de markt waar een korrel aan toegevoegd is. Zodoende komen die soorten ook ok het noodzakelijk gehalte van 0,30% Methionine en 0,60% Lysine. Althans op papier en dan mag je ervan uitgaan dat dit klopt.
Veel kweekplezier.
Willem Mulder
Tel: +31 – 648 71 74 75
E-Mail: matador@xs4all.nl