Artikels en nieuws...
Een natuurlijke rui en winterperiode.
11-11-2022
De herfst vakanties liggen al weer achter ons. Nu de vluchten voorbij zijn, kunnen we ons weer concentreren op de rui en wintertijd. Een aantal zal ook de prijsuitreikingen bezoeken en wellicht weer uitkijken naar de beurzen in het najaar. Kassel is dit jaar niet doorgegaan. Wel jammer, want ik vind dat altijd een mooie beurs. Als ik ’s morgens en ’s avonds met de hond fiets, dan struikel je bijna overal over de eikels. Die zijn dit jaar massaal gevallen. Dat leverde natuurlijk weer de nodige vragen op: kun je aan duiven ook eikels geven?
Eikels.
Ja, aan duiven wel. Niet aan honden, paarden en geiten. Die kunnen er enorm ziek van worden. Bepaalde tannine ’s (looizuur) binden zich aan eiwitten en ijzer in de darmen van een paard, waardoor er eiwit- en ijzertekorten kunnen ontstaan. Je ziet dan een verminderde eetlust, sufheid en koliekverschijnselen. Dat zijn vaak symptomen van een eikelvergiftiging. Honden kunnen buikkrampen en darmklachten krijgen, gaan braken en verlammingsverschijnselen vertonen, Ze kunnen nierfalen krijgen en zelfs dood gaan. Dus oppassen geblazen als je een hond hebt.
Andere dieren zoals eekhoorns en sommige vogels verstoppen de eikels als wintervoorraad. Wilde duiven en houtduiven eten ze heel graag en ook onze duiven zijn er meestal gek op. Er zit vitamine C, B1, B3, B3, B5 en vitamine B6 in. Daarnaast ook magnesium, calcium, koper, zink, mangaan, ijzer, kalium en fosfor. Ze bevatten ongeveer 54% koolhydraten, 30% vet, 7,5% proteïne. Prima wintervoer dus. Geef ze echter geen groene eikels die nog aan de boom zitten of er net zijn afgevallen. Daar zit te veel vocht in en ook veel looizuur. Eikels moet je goed drogen om schimmelvorming te voorkomen. Daarna kun je ze mooi in kleine stukjes vermalen en aan de duiven geven. Mooi en goedkoop wintervoer.
Paratyfus.
De vliegduiven zijn nog volop aan het ruien. Juist in deze tijd steken de ziektes vaak de kop op. Er wordt dan ook door vele liefhebbers uit voorzorg gekuurd tegen paratyfus. Tja… ik vraag me altijd weer af wat voor zin dat heeft, als je gehele duivenstam geen problemen hebben. Het gevaar is groot, dat je de duiven resistent maakt. Door te kuren zet je de weg wagenwijd open voor andere ziektes, want ook de goede bacteriën gaan er aan tijdens het kuren. En het is helemaal geen garantie dat de paratyfus niet terug komt hoor. Die kan na een paar maandjes al weer op de deur kloppen. En als er dan toch paratyfus uitbreekt… wat soort geneesmiddel kun je dan nog geven? Het is aan u wat te doen en ik hoef geen gelijk te hebben.
Wormen en coccidiosis.
Een van de natuurlijke goede middelen om wormen en coccidiosis te voorkomen is Oregano olie. De Oregano is een plant die van oorsprong veel voorkwam in de warmere landen rond de middellandse zee. Tegenwoordig kun je Oregano overal tegenkomen. Het is een scherp kruid en dus moet je wel oppassen met de dosering. Het advies is meestal 5 ml voor 20 duiven in het drinkwater of over 600 gram voer. Een paar keer per week Oregano deze olie over het voer is zeker een aanrader. Kies dan wel voor een goed Oregano olie. Deze herken je aan de juiste waardes. In de olie moet dan 5% Oregano olie verwerkt zijn, 70% carvacrol en 3% thymol. Dat zijn de werkzame stoffen en dat is eigenlijk het maximaal mogelijke in oregano. Dit is nodig om een goede werking te hebben tegen coccidiosis en andere verkeerde pathogenen. Lagere gehaltes werken dus eigenlijk niet goed. Vraag dus je leverancier gerust naar de samenstelling.
Knoflook.
Ook knoflook is een hele goede optie in deze tijd.
We hebben het dan over de knoflookteentjes, die zo te koop zijn in de groentewinkel en in de supermarkt. Zoals al eens eerder gezegd: het hoeft allemaal niet uit een potje of een flesje te komen. Herontdek de natuur en u zult versteld staan hoe uw duiven er op reageren. Juist de rui en wintertijd zijn uitermate geschikt om van uw duiven weer “natuurdieren” te maken.
Recept.
We snijden knoflookteentjes in kleine stukjes, samen met kleine stukjes ui en winterwortel. We kunnen dit in kleine zakjes doen van 200 gram. Maak een mooie mix en dan allemaal in de diepvries. Dat is een middagje veel werk, maar dan ben je ook de hele rui en winterperiode klaar. Goedkoop en zeer goed voor je duiven. We kunnen de knoflook natuurlijk ook uitpersen en het sap over het voer te doen. Hoeveel? Ongeveer 5 ml per dag op 25 – 30 duiven op 1 liter water. Dat is een koffielepel vol. Een theelepel is 3 ml. Dat kun je gerust 2 x per week geven in de rui en in de winterperiode 1 keer per week. Veel mensen vinden dat allemaal stinken en kopen het liever kant-en-klaar in de winkel. Ook geen probleem, want knoflooksap en knoflookolie is daar meestal wel te koop.
Wat zit er allemaal in knoflooksap of knoflookolie?
Knoflook heeft een bloedzuiverende werking, verbetert de doorbloeding, verbetert de vertering, remt de kans op coccidiosis en wormen, het verdrijft ze zelfs. Het voorkomt luchtwegeninfecties. Naast allicine bevat knoflook ook salicylzuur, B vitamines, eiwit of wel aminozuren, calcium, fosfor, selenium, zink en nikkel. De beste kwaliteit vindt je op oliebasis.
Wat is allicine?
Dat is een natuurlijk antibioticum, wat zeer effectief werkt tegen verschillende bacteriën.. Allicine heeft een relatief laag kookpunt en verdampt bij verhitting van knoflook. Dat komt door de afbraakproducten van de allicine. Omdat allicine zo vluchtig is, kun je de knoflookbolletjes het beste onder water inkerven. Dan heb je er het meeste resultaat van. Doe je dat boven de drinkbak, dan is een deel van de allicine al weer verdwenen en heb je minder resultaat.
Het geel.
Hoe bestrijden we het geel op een natuurlijke wijze? De meest effectieve wijze is duiven die het geel hebben te verwijderen van het hok. Zo weinig mogelijk nieuwe aankopen te doen en elk jaar goed selecteren op prestaties en gezondheid. Dan ben je er met een paar jaar grotendeels vanaf. Maar die methode wil niet iedereen toepassen. We kijken dan wel vaak eerst naar de afstamming van de duiven. Het zou toch zonde zijn om een duur aangekochte duif te verwijderen. Vraagteken???
Usnea Barbata.
Maar goed, er zijn ook andere methodes die goed werken. Zo kun je bijvoorbeeld Usnea Barbata geven. Dat is een speciale alg /schimmel soort die erg stevig is. De vlechten zijn langzame groeiers, waardoor ze niet goedkoop zijn voor medisch gebruik. Plantgeneeskundigen uit het oude China en Egypte gebruikten aantoonbaar verschillende vlechten om ziektes te genezen. De Usnea Barbata vlechten komen veel voor in Noorwegen, Zweden en Finland. Rendieren eten ze ook graag als er ziekte verschijnselen zijn. De dosering tijdens de ruiperiode is 2 x wekelijks 5 ml Usnea Barbata 1x dagelijks op 1 liter drinkwater.
Appelazijn.
Een andere mogelijkheid is het verstrekken van zuren die de pH waarde in de darm verlagen. Daar hebben die pathogenen een hekel aan. Vermeerderen word dan lastiger. We kennen allemaal wel het appelazijn, maar er worden ook zeer sterke producten op de markt aangeboden zoals mierzuur. Hoe kun je nou het juiste dosering vaststellen? Want de pH waardes van het water bij u thuis kan heel anders zijn dan die van een plaats 100 km verderop. De juiste waarde in de dammen van de duiven moet 5.5 zijn. Je kunt dat meten met een pH meter. Je kunt b.v. beginnen met een theelepeltje op 1 liter water en dan gaan meten hoe de waardes zijn. Staat de meter op 3, dan doe je er net zoveel water bij totdat de meter op 5.5 staat. Dan meet je de hoeveelheid water. Stel dat dit 2 liter is. Nou kun je dus gerust dagelijks 1 theelepeltje van dit product op 2 liter water geven. De Backs TKK Nature is ook een hele goede optie. 3 x wekelijks 7 ml op 1 liter water. In het vliegseizoen kun je hiervan 3 ml puur in de drinkpan doen om deze daarmee schoon te maken. Je staat er versteld van hoe mooi deze weer wordt en je hebt hem perfect gedesinfecteerd tegen het geel.
Na het rui seizoen.
Als de laatste pen half uit is, kun je eigenlijk zeggen dat de ruiperiode is afgesloten. Het is dan goed om de darmen eens helemaal van alles wat we tijdens de rui en vliegperiode te veel hebben gegeven, te reinigen. Mensen in veel landen doen dat ook. We kennen dat als de vastentijd. De darmen moeten weer eens helemaal schoon worden van binnen. Daarvoor is het wintervoer ontwikkeld met de vele ruwvezels.
Ontgiften met Detox voer.
Het is ook goed om dat het gehele lichaam eens te ontgiften. Dat kun je op verschillende manieren doen. Een hele goede methode is om dat te doen met een wintermengeling aangevuld met een hoog percentage mariadistelzaad. In de distelzaad bevindt zich Silymarine als werkzame stof. Voor menselijk gebruik wordt er tussen de 300 mg en 600 mg gedoseerd, afhankelijk van de soort ziekte van de lever, nieren en mild. Voor de duiven betekent dat, dat percentages van 2 – 3% die je in sommige mengelingen aantreft, helemaal geen zin hebben. Beneden de 10% ook niet. De juiste waardes zijn destijds opgeschreven door monniken. Het blijkt nu ook wetenschappelijk een uitstekende werking te hebben.
Willem Mulder
Tel: +31-648 71 74 75
E-Mail: matador@xs4all.nl