Artikels en nieuws...
Inspelen op veranderingen
23-4-2023
De beurzen zijn weer achter de rug. Vooral de beurs van Houten was erg druk bezocht. Veel liefhebbers zochten weer naar betere duiven, naar betere voersoorten of bijproducten. Een van de vele vragen op de beurs was: hoe krijg ik mijn duiven weer aan het trainen? Als ik in het hok kom, moet ik ze er bijna uitjagen.
De roofvogel.
Het komt voor, dat er in een bepaalde streek zoveel roofvogels zijn, dat de duiven het hok niet uit durven. Dat kan ik goed begrijpen. Vooral als er in de buurt een slechtvalk nestelt. Bij ons heeft deze slechtvalk twee jaar geleden zeker 70% van de jongen opgevreten. Er is eigenlijk niets tegen te doen. De slechtvalk jaagt een duifje uit het koppel en neemt die dan te grazen. De snelheid van deze rover is zo hoog, dat ze geen enkele kans heeft aan de klauwen van de slechtvalk te ontkomen. Die angst is er natuurlijk ook bij de oude duiven.
Jodium en ijzer.
Toch moeten we de conditie van de oude duiven op pijl brengen. De vluchten zijn immers aanstaande of al begonnen. Hoe kun je nu meer conditie opbouwen bij de oude duiven? We kunnen bijvoorbeeld de rode bietensap weer van stal halen. In een eerder artikel schreef ik al, dat dit een prima product is om de training te verbeteren. Je moet niet denken dat de duiven er harder door kaan vliegen, maar goede training is wel de basis voor goed presteren. We kunnen ook jodium en ijzer gebruiken. In eerdere artikelen gaf ik u al de samenstelling door van jodium en ijzer. De meeste drogisten en apothekers zijn echter niet meer bereid om voor u zo’n product te maken. Dus moeten we een goed kant en klaar product die de juiste waardes heeft. En dan kom je snel uit bij Blitzform van Röhnfried. De jodium activeert de schildklier en daardoor verbetert de stofwisseling. IJzer is een mineraal en is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine (Hb) is een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) door het bloed van de duiven verzorgt. Meer zuurstof en brandstof zorgen voor meer energie zodat het trainen toeneemt. In het begin van het seizoen mag je dat gerust 3 keer per week geven. Zodra het trainen verbetert kun je dan terug naar twee of 1 x per week. Mijn advies is wel: houdt je exact aan de dosering die op de verpakking staat. Want het kan ook helemaal fout gaan als je gaat overdrijven.
Rode bietensap.
Het zou de duurprestaties verbeteren. Er zit n.l. nitraat in en dat zou zorgen dat er minder zuurstof nodig is om energie (ATP) in de spieren te produceren. Het zou na 1 keer meteen al werken, maar beter geeft men het gedurende 6 tot 15 dagen, aldus de promotie die er voor wordt gedaan. Daarna is het effect weg. De duiven moeten dan wel dagelijks een flinke hoeveelheid drinken om nitraat binnen te krijgen voor dit mooie resultaat . Volgens de wetenschap zou het veelbelovend zijn: minder zuurstof nodig voor een beter resultaat. Maar de bewijzen zijn dun en de wetenschappelijke testen zijn minimaal. Ook tijdens de wedstrijden zijn de resultaten te mager. Toch verbeteren de trainingsprestaties er wel van. En dat is precies de bedoeling.
Alleen als de conditie achter blijft. Moet iedereen nu weer aan de rode bieten of aan de Jodium? Nee, zeker niet. Het is goed voor de liefhebbers die de duiven niet aan het vliegen krijgen. Vaak wordt ook een middel voor het verbeteren van de luchtwegen gegeven, terwijl je niet weet of de duiven wel luchtweg problemen hebben. Dat is zo ongeveer hetzelfde als dagelijks paracetamol innemen, om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. Erger nog: sommigen menen zelfs dat een variatie van Bytril moet worden gegeven om de duiven “schoon” te maken om ze aan het vliegen te krijgen. Tja…. Als je al met Baytril begint voor de vluchten, wat moet je dan nog geven als er echt een probleem is? Baytril is het sterkste antibiotica die je kunt geven. Het doodt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Dus als de duiven dan ineens met andere duiven in contact komen die ook ziektes hebben? Als ze dan samen in een transportauto zitten? Als ze plotseling moeten presteren? Ik ben niet tegen antibiotica als alle duiven ziek zijn. Dan moet je wat doen. Maar uit voorzorg? Daar maak je het immuunsysteem zwakker van. Bytril os eigenlijk de allerlaatste strohalm, niet de eerste. Je vliegt niet beter door medicijnen te geven maar door gezonde duiven te spelen.
Het voersysteem.
Ook tijdens de vluchten moeten we inspelen op de ontstane omstandigheden. Vorig jaar hadden we bijna wekelijks kopwind. En dat terwijl we meestal west of zuidwesten wind hebben. Na een week of 4 – 5 kreeg in allerlei vragen van mensen die vonden, dat hun duiven geen conditie meer hadden en steeds slechter presteerden. Een duidelijke zaak. Vluchten met kopwind vraagt meer van een duif dan met wind mee thuiskomen. Duiven hebben dan meer vetten nodig en ook meer eiwit om de spieren te voeden. Die moeten immers veel harder werken. Moet je dan een goed eiwit product over het voer geven bij zulke situaties? Jazeker wel. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een whey eiwit of ei eiwit product. En om weer veel vragen te voorkomen zal ik er een paar goeie noemen: Tollisan Med Tollyamin Forte en Immunol, A.P.F. 90 van Dr. Brockamp en Backs Protein Plus.
Eivoer zelf maken?
Je kunt ook zelf een goed eiwit maken. “Maar eivoer is toch al op de markt? ” hoor ik u zeggen. Ik ben nog geen eivoer tegengekomen waar ook echt ei in zit. Meestal is dat niets meer dan gekleurd maismeel. Hierbij de samenstelling: 1 kg maismeel of paneelmeel, 20 hardgekookte eieren, Deze in kleine stukjes maken, 200 gram Lijnzaad en 200 gram koolzaad. Goed mengen en een dag na de vlucht aan de duiven geven. Je weet niet wat je dan ziet! Je hebt weinig duiven? Dan verminder je de hoeveelheden in de juiste verhouding.
Bakkersgist.
Komt die Willem Mulder weer aan met zijn bakkersgist….. Ja… wat goed is, is goed!
Neem 1 eetlepel magere yoghurt, of magere kwark. Meng dat met 1 eetlepel gedroogde bakkersgist zoals Garvocyme, Geef het papje over 1 kg voer. Droog het wat af met mineralen of laat het 15 minuten staan, zodat het kan drogen. Dan aan de duiven geven. Doe dat ’s avonds na de vlucht en eventueel een 2e keer in de eerste helft van de week als de duiven een zeer zware vlucht hadden. Je staat er versteld van hoe snel de duiven weer opknappen. Magere yoghurt of magere kwark bevat ook dierlijk eiwit, goede mineralen en melkzuurbacteriën. Dus alles wat een duif goed kan gebruiken na een zware vlucht. Goede mineralen zijn: Beaphar Gistocal, Garvo Profi-Calcium en Backs VI-SPU-MIN.
Peulvruchten.
Je moet echter ook denken aan de zwaar verteerbare eiwitten. Want er moet altijd balans zijn. Dus moet je de vliegmengeling eerder geven in de week. Je kunt ook de test methode doen als je een licht voersysteem hanteert. Voer dan de duiven dagelijks de lichte mengeling. Stel dat de duiven zondag terugkomen van de vlucht. Geef dan op dinsdag en woensdag NA het voeren een hand vol kweekvoer met erwten in het hok. Alle duiven zijn eigenlijk al verzadigd. En als er een duifje op de erwten uit die kweekmengeling afkomt, dan heeft die duif dat nodig. Zo heb je die mooi geholpen en is die weer goed voorbereid voor de volgende vlucht. Stuiven alle duiven weer uit de nestbakken om het kweekvoer op te eten? Dan is er duidelijk behoefte aan zwaar verteerbaar eiwit. Herhaal dit dan de volgende dag totdat ze de erwten laten liggen. Daarna kun je weer doorgaan met je voersysteem want dan zijn de duiven weer in “eiwit-balans”. Aanpassen dus, als dat nodig is.
Voer aanpassen.
Moet het voer dan niet aangepast worden hoor ik u al vragen? Onder normale omstandigheden hoeft dat eigenlijk niet. Toch ken ik ook situaties waarbij je moet ingrijpen. Dat ligt echter een beetje aan het land waar je woont en dus welke vluchten er daar worden gespeeld. In België kun je bijvoorbeeld wekelijks meedoen aan fond vluchten en “Nationals”. Je kunt er voor kiezen om de duiven dan wekelijks mee te doen. Elke week vluchten boven de 600 km. Nou, dan daar komt wat voor kijken. In Nederland en Duitsland kan het ook voorkomen dat er wekelijks zeer zware vluchten zijn boven de 400 – 700 km. Als je ziet, dat je duiven wekelijks inleveren, moet je wel ingrijpen.
Waarom nieuw voer?
Daarvoor werd een nieuw voer ontwikkeld die zorgt voor een veel sneller herstel en eiwit opbouw. Een deel komt uit peulvruchten en een groter deel uit eiwitten van vetrijke zaden. De mengeling bevat net zoveel eiwit als de Super Kweek mengeling. Daarin zit de vaak ontbrekende methionine en lysine in de juiste verhouding. ( 1 : 2). Herstel gaat dan dus echt super snel en op het moment dat je dit voer geeft, mag je dan geen bijproducten geven. Alleen grit en mineralen, zoals je dat ook kent van het Super Kweekvoer. Ook in deze vliegmengeling is Perillazaad toegevoegd voor de Omega 3 vetzuren. We komen zodoende op een ideale verhouding uit van 3 : 1. ( 3 delen Omega 6 tegen 1 deel Omega 3). Het voer ziet er ook ander uit van kleur. Dat heeft op zich niets te zeggen. Je kunt kiezen voor vele granen en zaden. Maar door het er anders uit te laten zien, raak je niet zo snel in de war. Veel meer wikken geen groene erwten. Wikken hebben zo wie zo veel meer methionine dan gele en groene erwten. Het vetgehalte is ook verhoogd. Je kunt je dus vast wel voorstellen, dat je daar niet mee moet beginnen tijdens de vitesse en gemakkelijke midfond vluchtjes.
Veranderingen.
Die nieuwe ontwikkeling moeten ook voordoen aan de veranderingen in de natuur. ’s Zomers gaat het immers steeds iets warmer worden. Daardoor moeten we daar in dit soort vliegmengelingen ook rekening mee houden. Aanpassen dus aan de veranderende omstandigheden. Ik heb mengelingen mogen maken voor liefhebbers in India, Tanzania, Brazilië, Thailand, Taiwan, Spanje, de Canarische eilanden, Zuid Afrika, Australië, Californië en nog wel een aantal landen. Landen met droge en zeer warme omstandigheden, of hete temperaturen in samenhang met een hoge luchtvochtigheid. Met de granen, zaden en peulvruchten die men lokaal in die landen kon krijgen heb ik dan de voersamenstellingen gemaakt. Dat heeft veel ervaringen opgeleverd. Allemaal begonnen in de tijd dat WINNING van Steven van Breemen, het eerste internationale internet duivenblad van zeer hoge kwaliteit.
Perillazaad.
Perillazaad is dus een van de ingrediënten in het nieuwe vliegvoer. Het werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle. Perillazaad heeft 20 tot 25% hoogwaardig eiwit en rond de 46% vetzuren, waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Heel bijzonder. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs duidelijk beter dan lijnzaad. En het wordt ook nog beter gegeten dan lijnzaad. We kunnen dit zaadje dus toevoegen aan de ander belangrijke omega 3 brengers zoals koolzaad, raapzaad, hennep, walnoten en lijnzaad. De nieuwe vliegmengeling is afgestemd op de meeste Europese landen, die vergelijkende zomertemperaturen hebben als bij ons.
Conclusie.
Het aanpassen van het voersysteem of van de trainingsopbouw is alleen dan noodzakelijk als de omstandigheden daarvoor zijn. Lees dit dan ook puur als informatie. Loopt alles als een zonnetje, dan moet je er niet aan sleutelen. Dan maak je eerder fouten en verlopen de vluchten slechter dan voorheen. Dit zal in de meeste gevallen voorkomen. Een aantal jaren geleden kwam er eens een liefhebber bij de stand in Houten. Hij melde zich bij mij. Hij had exact het door mij gemaakte voersysteem gevolgd en was nu voor het eerst kampioen geworden in zijn rayon. Ik heb hem gefeliciteerd en hem ook medegedeeld, dat hij dan wel heel veel geluk had gehad. De man snapte er niets en vroeg: “wat bedoel je?”. Ik zei dat je ook altijd zelf moet nadenken en moet inspelen op veranderde omstandigheden zoals het weer, de wind, de conditie van de duiven etc. De man keek me het grote vragende ogen aan en liep door.
Willem Mulder
E-mail: matador@xs4all.nl
Tel: 06-48717475.