Artikels en nieuws...

Topprestaties in het nieuwe seizoen.

Topprestaties in het nieuwe seizoen.

22-4-2024

De vluchten zijn weer begonnen en we zijn allemaal weer vol goede moed. Hopelijk wordt het een mooi seizoen en hebben we er ook wat geluk bij met het weer. De vragen die ik op dit moment veel krijg zijn: wanneer moet ik licht verteerbaar eiwit over het voer geven? Hoe kan ik de duiven beter laten trainen?  Kan ik ook Detox in het seizoen gebruiken. Moet ik als het koud is extra mais bijvoeren? Wat is de beste mais die ik kan geven? Kan je met licht de vliegresultaten positief beïnvloeden? Nou weer heel wat vragen die op een antwoord wachten.  

 
Wanneer eiwit over het voer.
Wanneer duiven terugkomen van de vlucht hebben de spieren veel werk verricht. Tenminste als het een pittige vlucht was. De spiervezels moeten dan weer geheeld worden en gevoed voor de volgende vlucht. Spieren hebben eiwit nodig op weer te kunnen presteren. Als de duiven thuis komen is het van belang om de meest essentiële licht verteerbare voeding te geven, waarvan de duif snel herstelt. In de eerste plaats zijn dat koolhydraten en ook wel vetten als het wat zwaarder was. Erwten en bonen zijn zwaar verteerbaar, dus daar zitten duiven echt niet op te wachten. Je kunt ’s avonds een dierlijk eiwit te geven of bakkersgist over het voer geven.  De voeding moet dan wel licht verteerbaar zijn. In die combinatie gaat dat uitstekend. Zeker met een dierlijk eiwit. Die wordt binnen een half uur in lichaamseiwit omgezet en dan hen je veel tijd om de duiven weer voor te bereiden op de volgende vlucht. Dit systeem prefereer ik al zeker 30 jaar. Je kunt ook kiezen om dierlijk eiwit op de dag of avond na thuiskomst te geven.  Dit is misschien wel de beste optie als je na de vlucht direct een kuurtje geeft tegen luchtwegproblemen. Zoals bijvoorbeeld Oregano, Jodium,  Usnea Baardmos of probiotica.  Dus of, of….niet en, en.
 
Detox tijdens het vliegseizoen.
De bedoeling van de Detox mengeling was en is om oude dons te verwijderen, de bloedwaardes te verbeteren en de lever te ontgiften. Ook na een medicijnkuur tijdens het vliegseizoen kunnen alle giftige stoffen weer uit de lever worden verwijderd. De Belgische elite kwam er achter, dat Detox een super mengeling is om een dag na de vlucht te geven. Zodoende worden de bloedwaardes weer optimaal, eventuele gifstoffen direct verwijderd en kunnen de duiven beter voorbereid zijn voor de komende vlucht. Dat deed men vooral na de zware vluchten. Dus niet op de korte gemakkelijke vluchtjes. Nou, dat is mooi. Zo leren we in de praktijk nog eens wat bij. Je kunt dit dus gerust inbouwen in je voersysteem. Komen de duiven op zondag terug dan geef je de Detox mengeling op maandag enzovoort.
 
Bijvoeren van mais en welke maissoorten.
Zeker in het begin van het seizoen zal mais een grote rol spelen in opname en vertering. Mais is een polysacharide, wat wil zeggen, dat er heel veel soorten zetmeel bevatten. Mais geeft ook veel warmte en dat kunnen duiven in het voorseizoen ook goed gebruiken. Zeker als het ’s nachts nog flink koud is. Mocht het vlak voor de vluchten dus erg koud zijn, dan kun je gerust een 10% tot 20% extra mais bijvoeren op de avond voor inkorving. Ook op de inkorfdag kun je nog wel iets mais toevoegen. Er zijn verschillende maissoorten. De duivenliefhebber ziet graag een kleurrijk geheel. Maar is dit ook de beste optie voor de duiven? De wetenschap ziet het anders. Wanneer zij maïs bestuderen, besteden ze bijzondere aandacht aan NPS. Wat is NSP? In het Engels heet dat “None Starch Polysaccharides “, hetgeen betekent: Niet Zetmeel Polysachariden. Niet Zetmeel Polysachariden zijn antinutriënten. Deze remmers hebben directe invloed op de vertering en opname van de mais. De celwand van NSP, vangt voedingsstoffen op en de darmen kunnen die niet opnemen. Enzymen kunnen deze voedingsstoffen zoals koolhydraten, aminozuren en lipiden ( vetachtige stoffen) bijvoorbeeld ook niet afbreken. We hebben het over de rug ( achterkant) van de rode, plata, bordeaux en zwarte maiskorrels. Die hebben veel meer NSP, een dikkere en taaiere  “huid” dus. De gele maissoorten hebben een veel dunnere “huid” en zijn voor duiven het best opneembaar. Dit leert ons, dat in duivenvoer de gele mais de voorkeur moet hebben en het overgrote deel in de mengelingen moet zijn. Het percentage donkere maissoorten mag niet te groot zijn, willen we een goed rendement halen. Ik zou het liefst voor 100% gele mais gaan, maar ja, dan verkoop je geen zak voer meer. Want het is pure marketing die een oogstrelend product op de markt wil brengen.
 
Jodium kuur.
Veel vragen komen ook weer binnen over het gebruik van Jodium. De duiven willen niet of maar kort trainen en wat kun je daar aan doen. Meestal eten de duiven dan ook onvoldoende. Waarom? Omdat de cirkel in dit geval niet rond is. We zitten nu tijdens het vliegseizoen, dus veel tijd is er niet om het trainen te verbeteren Dan kun je in een dergelijk geval een tien dagen kuur doen. Elke dag een jodium / ijzer product zoals Blitzform van Röhnfried.  Die heeft de juiste samenstelling met voldoende jodium als ijzer. Jodium verbetert en activeert de werking van de schildklier, de bijnierschors en de alvleesklier. Ze reguleert de bloedsuiker huishouding en houdt de hormoon huishouding in evenwicht. Het verhoogt de stofwisseling en zorgt voor een beter transport van vetten in het duivenlichaam. Het zou ook prestatie verhogend werken. In ieder geval werkt het goed om het trainen te stimuleren. Na tien dagen moet je er wel mee stoppen.  Een dergelijk product is niet zonder gevaar. Je moet wel weten wat je aan het doen bent. Geef je er te veel van, kan dat fatale gevolgen hebben. Volg exact de instructies die op de verpakking staat.
 
IJzer zorgt voor de aanmaak van bloed en voor meer rode bloedlichaampjes. Een hoger gehalte aan hemoglobine zorgt voor meer zuurstof transport. Dit hogere zuurstofgehalte in het bloed  werkt prestatie verhogend. Gaat het beter met de trainingen, dan kun je dit jodium product geleidelijk afbouwen. Hebben de duiven een goede conditie, dat is 1 x per week voldoende. Tijdens het vliegseizoen zou je b.v. Blitzform kunnen gebruiken als de duiven weer thuiskomen. Jodium heeft ook de eigenschap om schimmels en slechte bacteriën te doden. Ze doden echter niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Daarom is het aan te raden middels een probiotica de goede bacteriën weer aan te vullen.  Er moet dus tijd over zijn om dat te regelen. Daarom zou ik het afraden om in de tweede helft van de week nog Jodium toe te dienen. 
 
Werken met licht.
Een andere mogelijkheid is werken met licht. Dat kan met verschillende lampen. Wij doen dat met de hoogfrequente True-Light TL lampen. Alleen deze TL lampen geven de UV straling af van de zon. Let er dan op dat de lamp de juiste kelvin waarde heeft van om en nabij de 5500-5600. Nog belangrijker is de CRI waarde. Dat is het licht van de zon zeg maar.  Het zonlicht is 100. Een CRI van 98 is zowat het beste wat momenteel op de markt is. Een zeer goede lamp is de Philips Master TL-D90 Graphica 36 watt/950 RA98. Wanneer je op de juiste manier bijlicht, zullen de duiven aanmerkelijk beter presteren.
 
Om te voorkomen dat de duiven tegen het felle licht in moeten kijken, Kun je aan de achterkant een plankje spijkeren. Dus aan de kant van de broedbakken, zodat de duiven niet tegen dat licht in kunnen kijken, maar het licht wel op de vloer valt. Duiven moeten de zon zien en licht geeft de duiven meer plezier en zorgen zodoende voor betere prestaties. Als het dan slecht weer is, is het donker in het hok van de buurman, maar schijnt de zon in jouw hok. Een goede methode is om de dag voor inkorven ’s middags 2 tot 3 uur het licht aan te doen en op de inkorfdag de gehele dag. Langer moet dat beslist niet zijn. Je wilt niet halverwege door de pennen heen zijn van de oude duiven.
 
Het vliegschema.
Ik heb het afgelopen jaar al vaak gehoord: mijn vliegschema deugt niet. Het jaar ervoor vlogen we de pannen van het dak en in het afgelopen jaar wilde het voor geen meter. Dat soort berichten krijg ik dan meestal pas, als de vluchten zijn afgelopen. Je had eerder moeten bellen zeg ik dan vaak, want aan de einduitslagen kan ik nu niets meer veranderen. Wat was het afgelopen jaar het geval? De vorm was er niet, zeker de tweede helft van het seizoen niet. Het was alsof de duiven uitgeblust waren. Maar als je verschillende jaren met elkaar vergelijkt, dat zie je duidelijke verschillen. In het jaar 2022 hadden we hier op de Zuidwest richting bijna alle weken kopwind. Tot en met de laatste vlucht van boven de 700 km. Dan moet je dus zeker niet te weinig voer geven  en voldoende brandstof en eiwitten voor de spieren. Kijken we naar 2023 dan hadden we daar bijna alle vluchten in de 2e helft van het seizoen wind achter. De duiven kwamen gemakkelijk thuis. En als je dus alleen maar naar je voerschema kijkt en niet naar het verloop van de vluchten, dan klopt je voerschema inderdaad niet. Maar dat ligt niet aan dat voerschema. Een voerschema is een rode draad. Als ik die in de winterperiode maak, dan weet ik niet hoe het verloop van de vluchten zal zijn. Of we veel tegenwind vluchten zullen krijgen, of er veel zware of juist veel gemakkelijke vluchten tussen zullen zitten. Het is een gemiddelde en niet meer dan een aanwijzing. Je moet als liefhebber ook zelf nog een beetje nadenken. Degene die dan de minste fouten maakt, wordt meestal kampioen. Veel succes met de komende vluchten.
 
Willem Mulder,
Tel: +31-648717475
E-Mail: matador@xs4all.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!