Artikels en nieuws...

Nieuwe ontwikkelingen voor jonge duiven

Nieuwe ontwikkelingen voor jonge duiven

20-6-2024

Een van de dingen die mij de laatste tijd zijn opgevallen is, dat het voor veel liefhebbers tot nu toe een moeilijk jaar is. Ik ben al een paar jaar met pensioen, maar de vragen gaan dit jaar naar een record. Meestal komen ze voordat het seizoen begint. Vorig jaar zat het in de weekenden vaak mee, nu vooral tegen. We moeten dan ook steeds weer inspelen op de ontstane situaties. Dat maakt het allemaal niet gemakkelijk. In ons eigen rayon hebben we voor de 4e keer achter elkaar twee nachten mand gehad. Zeker niet gunstig voor het welzijn en de algemene gezondheid van de duiven.

 

Bijproducten

De laatste tijd krijg ik nogal wat vragen over bijproducten. Wat is nou goed en wat niet? Dat is voor mij best wel lastig, want veel buitenlandse producten ken ik niet en heb daar ook geen ervaring mee. In het algemeen kun je zeggen: als je ziet dat een product iets positiefs doet, is het een goede keuze geweest voor jouw duiven. Maar meestal zien de liefhebbers door de bomen het bos niet meer of andersom. Ik zeg dan wel eens: “Weet je hoeveel automerken er in Duitsland en Nederland rondrijden? 30?  40? Als je die nieuwe Chinese merken en ook bij telt? Ieder automerk heeft dan natuurlijk ook minstens 5 tot 10 verschillende modellen die ieder op zich soms wel weer een 5 tot 15 verschillende type uitvoeringen hebben. Je kunt doen wat je wilt, maar je kunt maar in één auto tegelijk rijden. Dus als je een keuze hebt gemaakt en de auto bevalt je goed, kijk dan niet steeds in de folders van al die andere auto’s.

 

De keuze is reuze.

En zo is het ook met de bijproducten voor de duiven. De jonge duivenvluchten komen er aan. Die zijn belangrijk om daarna goed te kunnen selecteren. Denk niet: als ze drie vluchtjes meegaan is het wel genoeg. Ze moeten leren uit grote groepen duiven over een grote breedte naar huis te komen. Duiven die dat niet aankunnen, worden zodoende niet geselecteerd om als jaarling de vliegploeg te komen versterken. Mij betreft hoeven ze zien echt op prestaties te worden geselecteerd, maar op het steeds fris en fruitig weer thuiskomen. Ook na een moeilijk verlopen vlucht. En ja, natuurlijk is het wel fijn als ze ook mooi op tijd zijn. Voor mij is het wel lastig om al die honderden bijproducten te beoordelen of te testen. Dat zul je vast wel begrijpen. De gerenommeerde firma’s zullen zeker meer onderzoek doen dan de gelukzoekers op dat gebied. Een reden voor mij om liever te kiezen voor deze goede erkende firma’s.

 

Het immuunsysteem.

Het immuunsysteem van jonge duiven moet zich nog eerst ontwikkelen. Pas als ze 11 maanden zijn, kun je zeggen dat het immuunsysteem helemaal is ontwikkeld. Als we de jongen aan het voorbereiden zijn voor de komende vluchten, kunnen daarom gemakkelijk wat kinderziektes ontstaan. We kennen het allemaal: natte ogen, vieze mest door mos of andere ongerechtigheden te eten en ga zo maar door. Ze moeten geënt worden tegen Paramixo, Rotavirus, pokken, soms ook tegen paratyfus etc. Ook wordt er soms ook met medicijnen ingegrepen. Daarnaast worden jonge duiven op veel hokken tegenwoordig vaak verduisterd. Dan staat het gehele organisme stil en dan is een ziekte snel opgelopen. En dat kleine levertje moet al die meegeleverde gifstoffen allemaal maar verwerken. Daarom is het zeker voor de jonge duiven handig om een goed product te hebben die ervoor zorgt dat al die stoffen weer uit het lichaam verwijdert. Een aantal jaren kennen we nu de Detox mengeling. Ik krijg echter veel berichten van liefhebbers die melden, dat ze daar niet een kunnen komen. Ja dat is lastig. Even een geheugensteuntje:

 

Detox.

Om de lever te ontgiften is er een geneeskrachtige plant die zaden voortbrengt. Dat is de Mariadistel. Die wordt al meer dan 2000 jaar als medicijn gebruikt voor vele aandoeningen. Maar vooral voor het ontgiften, reinigen en ontstoppen van aandoeningen van de lever, de galblaas, de mild en nieren. Met name monniken hebben veel over de plant en de mariadistelzaden opgeschreven. Zodoende is er veel informatie bewaard gebleven.  

 

Mariadistelzaad.

Mariadistel heeft een grote reputatie met betrekking tot de effectiviteit bij veel lever- en galaandoeningen en vergiftigingen. Dit was dan ook het uitgangspunt voor de meeste wetenschappelijke onderzoeken. De werkzame bestanddelen en het werkingsmechanisme zijn nu in grote lijnen bekend. Daarom werd mariadistelzaad getest en bij vele ziektes gebruikt.  Door het gebruik van Mariadistelzaad normaliseren de bloedwaarden van de leverenzymen. De werkzame stoffen die de lever ontgift is samengevat in een groep die zich Silymarin noemt. Binnen deze groep is Sylibine  de beste werkzame stof. Bij wetenschappelijk onderzoek voor mensen kom je op waardes van 300 mg tot 600 mg Silymarin per dag. Het is afhankelijk van de ziekte waarvoor het wordt gebruikt. Zo kan men de werkzame stof (Silymarin) gebruiken om de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën, medicijnen vergiftigingen, ontstekingen in de lever, leverziekte etc. Nadat we een formule vonden die ook voor de duiven werkte, is Detox op de markt gekomen.

 

Nieuw: Detox –  in Poedervorm.  

De verkrijgbaarheid is soms wel een probleem. Dat bracht de firma Backs op het idee om de juiste waardes die in de Detox mengeling zorgvuldig wordt bewaakt, ook in een andere vorm op de markt te brengen. Backs Detox-P werd uitvoerig getest en de werking bleek even goed te zijn als met de voermengeling. Voorwaarde is wel dat het wordt toegevoegd aan een lichte, vezelrijke mengeling. Zeg maar een Zuivering, Start, Recup of Wintermengeling. Dat geeft het beste resultaat. Zo kun je het dus ook 5 tot maximaal 7 dagen over het voer geven in de winter na de ruiperiode en voor de eerste duivenvluchten. Tijdens de vluchten kun je de Backs Detox-P één tot 2 dagen na de vlucht toedienen over lichte voermengelingen. Ook na een kuur is het erg handig de Backs Detox-P toe te dienen om zo giftige stoffen uit de lever te verwijderen.  De mest is na toediening optimaal, evenals de bloedwaardes. Ideaal om weer aan de volgende vlucht te beginnen. Let wel: de is het één, of het ander. Dus of de mengeling Detox, of de poedervorm Detox-P.

 

De jonge duiven vluchten staan binnenkort weer op het programma. Maar de Detox-P is natuurlijk even goed te gebruiken voor de oude duiven. Naast deze Detox is het verstandig om nog een goede licht verteerbaar eiwit product te hebben voor een snel herstel van de vlucht. In principe moet er altijd schoon water in de pan zitten als de duiven thuiskomen. Dit is om de voorkomen dat de duiven elders gaan drinken. Alleen bij een zware vlucht met zeer heet weer kun je elektrolyten geven voor het herstel van minerale zouten en vochtbalans. Een van de beste opties is dan een vloeibare elektrolyten mengeling waar ook licht verteerbaar eiwit en vitamine B is toegevoegd. Vitamine B activeert de stofwisseling. Goede opties zijn Tollyamin Forte van Vetschroeder of Backs Glut-Amin. Er zullen zeker meerdere merken zijn. Na een paar uur moet je het weer van het hok halen, want dan willen de duiven het niet meer drinken. Naast een goede gritmengeling en goede mineralen heb je eigenlijk niet echt veel nodig voor de jongen. Natuurlijk kun je ook de keuze maken voor een goede Probiotica. Daarover een andere keer.

 

Veldvliegen.

Ik kreeg ook nog een vraag over het veldvliegen van de jonge duiven. Als er op de akkers jong groen te vinden is, kunnen ze het soms niet laten een duik te nemen. Beginnen daar een paar duiven mee, dan volgen de anderen ook. Reden genoeg om dan snel maatregelen te nemen, want de granen op het land worden meestal met gewasbeschermers besproeid. En dat wil je niet meemaken. Als dat probleem zich voordoet kun je dat meestal oplossen met een Veenkoncentraat ( Moorkonzentrat). Het is eigenlijk laagveen dat duizenden jaren geleden is ontstaan van planten en bomenresten. We hadden toen nog zuivere lucht. De mineralen stoffen uit die plantenresten zijn daardoor heel bijzonder. De structuur van veen is heel grillig, zodat het veel afvalstoffen en giftige stoffen meeneemt in de mest. Doe 15 ml ( een eetlepel) op 500 gram voer en dan afdrogen met goede mineralen of heelaarde of een half uur laten intrekken. Het enige nadeel is, dat het er zo donkerbruin uitziet. Maar daar moet je echt doorheen kijken. Ook op de dag voor het inkorven is Moorkonzentrat een goede optie. De duiven worden daardoor rustiger en ontspannen zich. Prima voor een komende vlucht lijkt mij.

 

Bijlichten.

Tegenwoordig is het mode om jonge duiven bij te lichten. Vaak komt dan de pluim weer terug en worden de duiven veel actiever. Heb je Full Spectrum lampen en ook de wanden van het hok wit gekalkt, let dan op natte ogen van de jongen. Het licht van de witte wanden weerkaatst en dat schittert de duiven in de ogen. Zo ontstaat er irritatie tot ontsteking van het oogbindvlies.  Donkere wanden absorberen juist het licht. Ik adviseer om niet langer dan 6 weken bij te lichten met full spectrum lampen. Bij te veel, te langdurig intensief licht is er onvoldoende balans tussen rust, inspanning en ontspanning.  Bijlichten versnelt de stofwisseling. De duiven behoeven daarom duidelijk meer voer. Je kunt ook het aantal maaltijden per dag verhogen met voer met een hogere caloriewaarde. ( lichte vetrijkere mengeling). Het is aan te raden om de jonge duivenvluchten met 1 nacht mand te houden om het systeem niet al te sterk te verstoren. Voor de duiven is het immers dagelijks volop zomer met licht van 5.00 uur tot 10.30 uur. Twee nachten mand eind augustus heeft al veel kortere dagen en dus veel minder licht waar u de duiven aan gewend hebt.

 

Tot slot moet ik zeggen, dat dit artikel slechts een klein stukje van de puzzel is van het jonge duivenspel. Goede bijproducten kunnen ook een bijdrage leveren aan de prestaties. Daarmee bedoel ik niet een kast vol bijproducten. Die kunnen het feestje juist verstoren. Het gaat om de juiste aanvulling die de gezondheid ondersteund.

 

Ik wens u allen veel succes met de jonge duiven vluchten.

Willem Mulder

E-Mail: matador@xs4all.nl

Tel: (+31) 648 71 74 75.

 

 

 

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!