Artikels en nieuws...
Antioxidanten
29-7-2024
Het is vandaag eindelijk eens een mooie dag. Heerlijk om wat in de tuin te werken. Sinds vorig jaar hebben wij een biologische groentetuin. Een kleintje
hoor, maar toch. Dit jaar heb ik er een net over gespannen om de ellende met de rupsen te vermijden. Ook de vlinderstruik weggehaald en ik moet zeggen, dat helpt ook. Ik ben dus bezig geweest om mijn groentecreaties te beschermen tegen “indringers”.
Eigenlijk doen wij ook hetzelfde met onze duiven. We proberen ze vaak op een natuurlijke manier te beschermen tegen allerlei ziektes en ongemakken. Dat is vooral nodig als er veel stress is en er uitzonderlijke prestaties van de dieren wordt verlangt. Een van de beste methodes is dan om het immuunsysteem steeds sterker te maken. Nou is dat immuunsysteem bij jonge duiven nog helemaal in ontwikkeling. Pas als ze elf maanden oud zijn, is dat helemaal volgroeid.
We kunnen onze duiven natuurlijk wel een handje helpen. Dat kunnen we doen met antioxidanten. Wat zijn dat? Dat zijn stoffen die toxines ( gifstoffen) en vrije radicalen onschadelijk maken. Zo blijven de duiven dan langer gezond. En dat is zeker van belang als de jongen in contact komen met andere jonge duiven. Die hebben vaak weer andere bacteriën of virussen bij zich en daar kunnen jouw duiven misschien niet tegen.
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Ze vangen de vrije radicalen weg. Het lijkt wel een beetje op oorlog in het lichaam, één van beiden legt het loodje, maar zo werkt het wel. Er zijn antioxidanten die de duif zelf maakt en antioxidanten die de duif uit de voeding moet halen, zoals uit fruit, groente, kruiden, noten en sommige theesoorten. Ik zal en een paar noemen:
Vitamine C. Dat kennen we allemaal. Een beetje citroensap ( ook wel ascorbinezuur genoemd) over het voer als de duiven weer thuiskomen is iets wat vaak wordt gedaan. Het geeft een goede weerstand, werkt tegen vrije radicalen, helpt bij de opname van ijzer voor de vorming van hemoglobine in de rode bloedcellen en helpt bij het functioneren van het zenuwstelsel.
Vitamine E.
Dat is de belangrijkste vet-oplosbare antioxidant. We vinden die dan ook in zaden en oliën zoals walnootolie, lijnzaadolie, pindaolie, maisolie, tarwekiemolie etc. De eerste twee hebben mijn voorkeur voor in de vliegperiode, omdat ze beiden ook veel omega 3 bevatten.
Flavonoïden.
Moeilijke naam voor een bitterstof in groenten en fruit. Als het bitter smaakt, zitten er flavonoïden in en die zijn heel goed om het immuunsysteem te versterken en de schadelijke stoffen te verwijderen. Ze bevinden zich vooral in bosbessen( met de stof anthocyanen, de blauw-paarse kleur), frambozen en vlierbessen.
Vlierbessen werkt tegen e-coli, adeno en andere darmziektes.
Je moet je eigenlijk bij alles wat je koopt voor je duiven afvragen, of het aan te schaffen product zin heeft. Want veel hiervan helpt vaak alleen de fabrikant en niet de duif.
Bij vlierbessen slaat bij mij de weegschaal heel duidelijk door naar positief. Vele liefhebbers hebben er baat bij. Er schijnt een werkzame stof in te zitten die helpen om e-coli en andere darmziektes te voorkomen of zelfs te genezen. Dat is Sambucol. Als deze bacteriën en virussen de kop opsteken (vanaf mei) heeft het gebruik hiervan naar mijn mening zeker zin. De resultaten zijn dusdanig positief, dat ik u een uitgebreide gebruiksaanwijzing niet wil onthouden.
- Vliesbessen bloesem: Bloesem is voor schone luchtwegen: 1/3 vlierbloesem toevoegen aan de thee of 1 eetlepel vlierbessenbloesem-siroop op 2 liter drinkwater.
- Thee met vlierbessen: 60% vlierbessen toevoegen aan de thee. Deze bereiden als thee.
- Vlierbessen extract (Sambucol) maatlepeltje (waar 5 gram geneesmiddelen op gaat) op 4 liter drinkwater.
- Puur vlierbessen: eerst een dag in water laten weken. Koken als thee. 10 minuten doorkoken. Hoeveelheid: 1 eetlepel per liter drinkwater. Vlierbessen door de zeef drukken, totdat de pitjes blijven liggen. Als de duiven e-coli hebben dan zo licht mogelijk maar energierijk voeren b.v. Super Energie of Super Dieet 20 gram per duif per dag.
- Vlierbessen sap:1 grote eetlepel op 1 ½ liter drinkwater. Tijdens het vliegseizoen 2x per week b.v. op maandag en woensdag.
Selenium.
In veel granen zitten momenteel veel te weinig mineralen en sporenelementen. Dat komt doordat we veel kunstmest en drijfmest gebruiken en alles snel, snel moet. Zeker van magnesium en selenium is er vaak een ernstig tekort. Dat kunnen we natuurlijk opvangen met een goed mineraalmengsel, maar ook met de paranoot. Deze bevat enorm veel selenium. Je kunt een paranoot in kleine stukjes breken en dan 1 noot geven aan 20 duiven. Meer niet, want dan ga je ernstig over doseren. En dat is weer heel ongezond. Verder zit er in de paranoot veel eiwitten en bijzonder veel vetten ( 65%).
Gluthation.
Weer zo’n gekke naam. Maar dit is de belangrijkste en krachtigste antioxidant die we kennen. Het beschermt de cellen op fantastische wijze. Elke cel in het lichaam wordt door deze stof beschermd. Glutathion kan de duif zelf aanmaken uit de aminozuren glutamine, glycine en cysteïne. Het werkt ondersteunend op de lever, waardoor het zijn taken goed kan uitvoeren. Je kunt glutathion ook rechtstreeks uit de voeding halen. Een van die grondstoffen is kurkuma poeder. Dat kun je dus prima over het voer geven als je het immuunsysteem wilt versterken. Een andere topper is Mariadistelzaad. De stof die daarin voorkomt is Silybum marianum. Dat is een van de drie belangrijke stoffen die zich in Silymarine bevindt. Ook hier komt het Mariadistelzaad weer tevoorschijn om cel beschadiging te voorkomen en leververgiftiging op te lossen, mits gebruikt in de juiste dosering,
Nou moet je morgen niet meteen naar de winkel rennen of rijden om al deze stoffen, poeders, bessen en zaden aan te schaffen. Ook hier geldt weer: één soort is voldoende. Heb je al een Detox mengeling of poeder? Dan ben je al klaar. Heb je al vlierbessensap? Heb je al walnootolie? Prima. Het is nooit mijn bedoeling om al die grondstoffen aan te prijzen, maar om te laten zien welke stoffen jou duiven kunnen helpen als het nodig mocht zijn.
Ik wens iedereen heel veel succes met de jonge duivenvluchten.
Willem Mulder
Tel: (+31) 648 71 74 75
E-Mail: matador@xs4all.nl
Terug