Artikels en nieuws...

Testhokken, een goede of slechte zaak?

Testhokken, een goede of slechte zaak?

1-7-2009

Als ik mijn oor te luister leg, dan hoor je het zoemen: “Testhokken krijgen veel voordelen van de fabrikant”. “Het zijn vaak liefhebbers, die al zeer bekend, beroemd, rijk of zeer succesvol zijn. Zij krijgen dan ook nog eens de extra begeleiding van de fabrikant met die hele speciale producten, waar ze kettinguitslagen mee maken. Dat soort liefhebbers worden gekoesterd door de fabrikant voor hun reclames in de duivebladen om te laten zien hoe goed hun producten wel zijn. En wij gewone liefhebbers kunnen zoiets niet kopen en hebben niet diezelfde resultaten”.

Klopt die redenering?
Het is wel begrijpelijk dat er zo wordt gedacht, maar de praktijk is toch echt anders. Ikzelf begeleid nu al 17 jaar lang nieuwe voeders of bijproducten op 10 tot 20 testhokken. Soms ga ik aan de slag met nieuwe informatie vanuit de wetenschap, soms vanuit eigen ideeën of die van liefhebbers. Uiteindelijk ontstaat er een nieuwe voermengeling, voermethode of een nieuw te ontwikkelen voedingsproduct. Het uitgangspunt voor mij is altijd: to give pigeons a better live” (leefomstandigheden voor dieren verbeteren).  Ook bij Matador en Backs wordt op dezelfde manier gewerkt en mijn collega’s doen het net zo.

Werkwijze Backs en Matador.
Een aantal goede liefhebbers wordt gevraagd, of zij bereid zijn een voer of product te willen uittesten. Het moeten wel goede liefhebbers zijn, want die zien aan hun duiven hoe een nieuw product of voersysteem werkt. Het is dus erg belangrijk liefhebbers te kiezen die heel goed kunnen waarnemen. We kiezen liefhebbers uit verschillende delen van het land. Dus eentje aan de kust, eentje in het binnenland, eentje in het noorden, eentje in het zuiden etc. Een andere voorwaarde is, dat het testmateriaal op 1 afdeling wordt gebruikt en de andere duiven het product niet krijgen. Dit is om te zien of er verschillen optreden. Het eventuele voer of product wordt gratis verstrekt gedurende de test.

Wekelijks worden de testformulieren door het testhok ingevuld. Ook bezoek ik ( en mijn collega’s) verschillende testhokken regelmatig om de duiven te zien en de omstandigheden te beoordelen. Het verhaal van de testliefhebber is vaak ook een aanvulling op het testformulier.

Beoordeling.
Na het seizoen worden de testformulieren doorgelezen en beoordeeld. Samen met de testliefhebbers wordt er na het seizoen vergaderd en kan een ieder nog eens zijn mening geven. Als er een duidelijke lijn in zit, en de liefhebbers zijn erg enthousiast, wordt een nieuw product op de markt gebracht. Maar daarvoor moeten de testhokken wel voor minstens 80% op dezelfde lijn zitten. De 100% is heel moeilijk haalbaar omdat er zoveel verschillende omstandigheden zijn. Hokken aan de kust hebben andere omstandigheden dan hokken met beschutting in de grote stad etc. Is het fifty fifty, of lager, dan is de test van een product of voer mislukt. Dan worden veranderingen aangebracht om het volgende jaar opnieuw te testen. Zijn de uitslagen onvoldoende, dan verdwijnt het product van het toneel.

Mislukt.
Soms mislukken de testen en is de liefhebber, het testhok, slechter af dan als hij niet getest zou hebben. Ook moet er vaak  tijdens het seizoen nog weer bijgestuurd worden. Maar dat is nou eenmaal het risico van het vak. Sommige topliefhebbers vinden het heel leuk en intrigerend om iets nieuws uit te proberen, met alle gevolgen van dien. Is het een succes, dan heeft hij 1 seizoen voordeel, is het een flop, dan heeft hij 1 seizoen nadeel.
 
Voor iedereen beschikbaar.
Een goed product komt dan meteen op de markt en in de folder te staan. Het blijft dus niet “hangen”bij de testhokken om er hun voordeel mee te doen. We vinden dat uit den boze en respectloos naar de duivensport. Het gaat om de duivensport te verbeteren en dan moet het ook voor alle duivenliefhebbers beschikbaar komen.


Doel.
We willen dus vooruit en niet stilstaan of achteruit. We willen de duivensport verbeteren en de dieren een beter leven geven, zodat ze beter en gemakkelijker gezond kunnen blijven, beter kunnen presteren en meer plezier hebben in hun vaak te korte leventje.

 

Willem Mulder

Terug
Verkooppunt in the picture

Altijd een Matador verkooppunt bij u in de buurt!